Puusta käsin

Uniikkikorujen tekeminen ja mosaiikkityöt ovat Ritva Karan intohimo.


Ritvan viime vuosien uudet korut ja mosaiikkityöt ovat patoutuneen intohimon tulosta 20 ruuhkavuoden jälkeen. Hänen töitään on nyt esillä Puusta Käsin -näyttelyssä Lahden Pro Puu -galleriassa.

Näyttelyn kaikki työt ovat muodoltaan uniikkeja ja materiaaleiltaan uusia. Korut, pienoisveistokset ja mosaiikkireliefit liittyvät puun teemaan joko kuvallisesti tai symbolisesti. Tällaisia koruja on harvoin esillä.


Korujen pinnan muotoilussa ovat auttaneet puita tuhoavat toukat.


Kuivunut omena antaa muodon uniikille hopeakorulle.

Ritvan ensimmäiset näyttelytyöt 1983 olivat opiskeluaikojen esinesuunnittelun tuotoksia. Hänen kansainvälinen uransa alkoi 1995, jolloin taidokkaat emalityöt pääsivät kovatasoiseen alan näyttelyyn Saksan Coburgiin. Sen jälkeen hän oli emalitaiteen näyttelyissä kutsuttuna taiteilijana ohi jyrytyksen Tokiossa, Saksan Deidesheim Aschaffenburgissa ja Ranskan Morezissa. Ennen läpimurtoa Ritvalla oli yksityisnäyttely Otoksia Helsingissä, jossa esiteltiin esineitä ja koruja metallista, emalista ja kivestä. Kansainvälinen ura jatkui aina vuoteen 2006 asti.

Edelleenkin Ritva kuuluu harvaan suomalaiseen emaliosaajien joukkoon, jota maailmalla arvostetaan. 


Kolme peräkkäin syntynyttä lasta, omakotitalon rakentaminen ja kokopäiväinen opetystyö katkaisivat hyvin alkaneen taiteellisen uran moneksi vuodeksi. Näyttelyura alkoi uudelleen 2018 yllättävästi grafiikoilla, kun Ritvan työt pääsivät kansalliseen pienoiskrafiikan näyttelyyn. Vuodesta 2019 alkaen hänen uudet koruideansa ovat läpäisseet tiukan seulan moniin eurooppalaisiin jyrytettyihin näyttelyihin. Hieno saavutus on, että ainoana suomalaisena koskaan Ritva on saanut korunsa Gioielli in Fermento, Contemporary Studio Jewellery International Award 2020 ja 2021 kokoelmaan. Viimeisin hänelle myönnetty tunnustus on Ornamon Award apuraha banaanikorujen kehittelyyn. 

Muotokielen ohella Ritvan innovatiivisuus näkyy kykynä yhdistellä erilaisia materiaaleja. Koska valmista tietoa ei ole, ratkaisut pitää löytää itse kokeilemalla ja luovasti soveltamalla. Niin hullua koruideaa ei kukaan muu keksisi: tehdä koruja vuosikausia mustaksi kiveksi kuivuneesta banaanista.


Ritva tunnustaa olevansa hullu keräilijä ja tekijä, jolle luova leikki, kokeilu ja tutkiminen ovat luontaista. Uusien menetelmien kehittäminen ja soveltaminen vievät hänen mielestään parhaiten taiteellisia prosesseja eteenpäin.


Jo nuorena opiskelijana Ritvan kyvyt tulivat hyvin esiin. Opinnäytetyön seminaaripalautteessa opettaja kertoi: "Niinhän se on, että muut tekevät mitä osaavat, ja Ritva tekee mitä haluaa".


Tervemenoa Lahteen Sibeliustaloa vastapäätä osoitteeseen Satamakatu 2A. Ritvan yksityisnäyttely on avoinna 29.7. asti ma-pe 10-17, la 10-14
Näyttelyn dia-sarjassa kerrotaan tarkemmin Ritvan urasta ja korujen syntyprosesseista.
 Kts. myös instagram.com/karanbadesign/


 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi