Käteinen raha
Maksuvälineet ovat vaihtuneet ajan myötä oravan nahasta kryptovalaluuttoihin. Omassa historialaatikossani on shekkivihko, jolla maksoin suuria ostoksia viimeksi 1986. Vihko on liitetty lompakkoon, jossa oli aina myös pieni määrä käteistä. Shekkien käyttö näyttää loppuneen hetkellä, jolloin siirryin pankki- ja luottokorttien käyttäjäksi.
Suomi on mobiilimaksamisen kärkimaita. Kasvava osa maksuliikenteestä hoidetaan sähköisesti, usein älypuhelimen sormenjälkitunnistuksen turvin. Rahajärjestelmämme monipuolistuu käyttötarkoituksen mukaan. Yksi rahan muoto on kätevä vaihdannan välineenä, toinen sopii kansainväliseen kauppaan ja kolmas on paras arvonsäilytykseen. Saman aikaa erilaiset kryptovaluutat haastavat keskuspankkien luomat järjestelmät.
Yli kymmenen vuotta markkinoilla ollut bitcoin on rakenteeltaan innovatiivinen hajautettu maksujärjestelmä, joka ei ole minkään valtion tai keskuspankin hallinnoima. Globaaleissa rahoituskriiseissä bitcoinin kaltaisia kryptovaluuttoja on pidetty luotettavina varallisuuden arvon säilyttäjiä. Bitcoinin arvo on perustunut niiden niukkuuteen, joka tosin viime aikoina on vaihdellut huimasti: bitcoinin arvo laski viime viikolla alle 25.000 euroon, kun se ennen sitä oli vajaa 40.000 euroa. Vielä viime vuoden marraskuussa bitcoin arvo oli lähes 60.000 euroa. Tuolloin käytössä olevien (louhittujen ) bitcoinien arvo taisi lähennellä 1000 miljardia dollaria. Jos on kyse kuplasta, niin aika isosta onkin!
Kryptojen rinnalla alustatalousyhtiöt (Amazon, Meta) kehittävät omia maksvälineitään. Ne nousevat keskuspankkirahan rinnalle. Myös keskuspankit suunnittelevat omaa digitaalista keskuspankkirahaa, joka soveltuu hyvin esim. autokraattisille maille kansalisten kulutuksen ja vaihdannan valvontaan. Sen arvellaan myös vähentävän vilppiä ja lisäävän tehokkuutta kehitysmaiden rahoituksessa, jolloin selvitään ilman pankkien marginaaleja. Pankkitoimintaa aina tarvitaan, muttei pankkeja.
Käsitys rahasta muuttuu, kun digitaalinen raha syrjäyttää vähitellen käteisen. On arvioitu, että viimeinen käytössä ollut seteli voisi palautua meilläkin keskuspankkiin vielä tämän vuosikymmenen aikana. Se jälkeen käteistä rahaa ei enää käytetä. Uskoisko?
Nyt viranomaiset kehottavat kaikkia pitämään 72 tunnin kotivaran Venäjän kyberhyökkäyksen varalta ruokavaroineen, vesineen ja lääkkeineen. Käteistä rahaa olisi hyvä olla piirongin laatikossa viikon ruokaostosten verran.
![]() |
Käteistä rahaa siis vielä arvostetaan ja tarvitaan!
Kommentit
Lähetä kommentti