Suomi ei jää yksin
Suomen aktiiviselta vakauspolitiikalta putosi pohja, kun kolme pahinta turvallisuusuhkaamme (Venäjä, Venäjä ja Venäjä) toteutuivat hyökkäyksessä Ukrainaan. Hankala geopoliittinen asemamme on tunnustettu tosiasia, jonka markkinat ja sijoittajat ovat myös huomanneet: maariskimme on kasvanut. Nyt on aika keskustella turvallisuudestamme ja tehdä sen vaatimat ratkaisut.
EU:n puolustusyhteistyötä kehitetään tilanteessa, jossa valtaosa sen jäsenistä on Naton jäseniä. EU:n yhteisen puolustuksen lisäämisellä on merkitystä erityisesti silloin, jos Yhdysvaltojen mielenkiinto Natoon ja Eurooppaan pienenisi presidentin vaihtuessa. Sodassa Suomi puolustaa todennäköisesti yksin 1340 km pitkää EU:n itä-rajaa. Tosin EU:lla on solidaarisuuslauseke, joka mahdollistaa EU:n siirtymisen yhteiseen puolustukseen jäsenmaiden päätöksellä.
Nato on EU:n puolustusvoimat, johon entistä useamman suomalaisen mielestä meidänkin pitäisi liittyä. Ylen kyselyn mukaan 66% suomalaisista kannattaa jäsenyyttä, jos menemme sinne Ruotsin kanssa. Puolustusvoimiemme kannalta Nato-jäsenyys olisi vain prosessin loppupiste, "töpseli seinään". Liittyminen saisi Venäjän kuitenkin reagoimaan "vasta-askelilla", ja siksi on syytä laittaa "jäitä hattuun". Tilanne olisi astetta lievempi, jos Nato kutsuisi jäsenikseen kerralla kaikki EU:n Natoon kuulumattomat jäsenmaat, joita ovat Suomen ja Ruotsin lisäksi Irlanti, Itävalta, Malta ja Kypros.
Ilman Nato-jäsenyyttäkin Venäjä on nimennyt Suomen epäystävälliseksi maaksi puolustaessamme demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä lakeja. Presidentti Niinistön mukaan saisimme sodassa Yhdysvalloilta "runsasta tukea", mitä se sitten sisältääkään? Kyseessä voisi olla jonkinasteinen väliaikainen turvatakuu ennen Natoon liittymistä. Sotaan joutuessamme Suomen aseiden ja tarvikkeiden ylläpito olisi suurelta osin Yhdysvaltojen ja Naton varassa.
Olemme Natossa tai emme, kriisitilanteessa puolustustaakka jää omille harteillemme. Natossa avun todennälöisyys kasvaa, mutta toisaalta myös sitoutuisimme muiden puolustamiseen.
Ensi vuonna on Nato-vaalit, jos Suomen lopullista Nato-päätöstä ei ennen eduskuntavaaleja. Hätäisimmät toivovat nopeampaa ratkaisua, johon tämäkin eduskunta ja hallitus halutessaan pystyy.
Lopullinen päätös vaatii strategista viisautta. Onneksi olemme hyvissä käsissä, koska presidenttimme ja keskeiset ministerimme pystyvät asiapitoiseen ja analyyttiseen harkintaan.
Kommentit
Lähetä kommentti