Mihin pomoja enää tarvitaanko?
Organisaatiot kokeilevat itse- ja yhteisöohjautuvia toimintamalleja, jolloin pomojen määrä organisaatiossa vähenee. Onko nykyajan esihenkilötyössä jotakin turhaa, koska pomoporrasta pyritään ohentamaan? Hierarkinen organisaatio tarvitsee pomoja, mutta millaisia ja kuinka paljon?
Perinteisen hierarkisen organisaation johtajan tehtävä on vaativa. Hyviä johtajia on harvassa ( huonoja liikaa), koska johtajalta vaaditaan monipuolista osaamista: pitää hallita business, budjetti, työhyvinvointi, henkilöstöasiat, juridiikka (management), ihmiset, tunteet, toimintakulttuuri (leadership) sekä vielä itsensä kehittäminen ja hyvinvointi (self management). Huono johtaja voi tuhota hyvänkin organisaation ja samalla myös joukon ihmisiä. Pomojen tarpeellisuutta on syytäkin kyseenalaistaa - erityisesti huonojen.
Pomottomuuden puolesta puhujat perustelevat kantaansa sillä, että hierarkioiden aika on ohi. Ne luotiin teolliseen työkulttuuriin. Nykyään organisaatiot toimivat uuden tegnologian ympäristössä, joka mahdollistaa mm. uudet työnteon muodot. Vanha komentamisen johtamiskulttuurin aika on auttamattomasti ohi, kun organisaatiolta vaaditaan joustavuutta ja asiakasherkyyttä.
Moni organisaatio kokeilee johtamiskulttuurin muutosta yhteisöohjautumisen suuntaan, johon pomottaminen ei kuulu. Se koetaan epämotivoivaksi, eikä se mitenkään vastaa nykyajan johtamisen haasteeseen, jossa korostuu johtajan palvelutehtävä. Johtajan tehtävä on raivata työnteon esteitä ja mahdollistaa alaisten menestyminen.
Yhteisöohjautuvilla organsisaatiolla on erilaisia demokraattisia toimintamalleja. Perusidea on kuitenkin se, että porukka itse toteuttaa ainakin osan pomon tehtävistä. Esim. palautteen antoon ei välttämättä tarvita pomoa, koska sen voi saada työkavereilta vieläpä useammin ja laveamminkin kuin esihenkilöltä. Epäonnistuminen ei useinkaan ole yksilön, vaan koko tiimin vika, mikä nousee porukan palautteenantotilaisuudessa esille.
On paljon asioita, joissa alainen on paras oman työnsä asiantuntija. Hän tietää miten tavoitteisiin pääsee ja miten itseään kehittää, mutta tiettyihin päätöksentekotilanteisiin tarvitaan pomoa. Ihmisiä ei saa laittaa päättämään asioista, joihin heillä ei ole tietopohjaa. Autonomian lisääminen vaatii tiedon avointa levittämistä läpi organisaation.
Moni työyhteisö kärsii työvoimapulasta. Usein juuri niissä oma henkilöstö ei suosittele työnpaikkaansa muille. He ovat tyytymättömia johtamiseen ja työyhteisön kulttuuriin (Glassdoor). Johtamisilmapiirillä on siis suuri merkitys. Toki myös liiallinen itseohjautuvuus ja pomojen puute voi vaikuttaa tyytymättömyyteen.
Pomoja vielä tarvitaan, eivätkä yhteisöohjautuvat mallit sovellu kaikkiin organsaatioiin. Hyville johtajille on aina käyttöä. Johtajan tärkein tehtävä on johtaa ihmisiä ja toimintakulttuuria - toimii hän sitten millä alalla tahansa. Hänellä tulee olla taito rakentaa psykologista turvaa ympärilleen, jotta alaiset voivat kukoistaa. Hyvällä johtajalla on taito innostaa porukkansa menestykseen.
Niinpä, hyviä johtajia on harvassa.
VastaaPoistaUsein johtajaksi haluavat ne joilla ei ole edellytyksiä hyvään johtajuuteen.