Verot palkansaajan verta syö


Suomalainen on pääsääntöisesti tyytyväinen veronmaksaja. Vastineeksi veroille yhteiskunta tarjoaa palveluja, jotka ovat kansainvälisesti mitattuna huippuluokkaa. Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, joka kouluttaa lapset ja nuoret, hoitaa sairaat jne. Julkisella sektorilla työurani tehneenä ja nyt eläkettä nauttivana, kiitän niistä veroeuroista ja -markoista, jotka minutkin työllistivät viidellä vuosikymmenellä. 

Veronmaksajain Keskusliiton selvityksen mukaan suomalaisen keskipalkkaa (46.000 euroa vuodessa) tienaavan  veroprosentti on yli 3% korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Selvityksen suurimmalla (150.000 euron) tulotasolla tämä ero on jo melkein 8%. Vertailumaihin nähden palkkojen verotus on Suomessa sitä kireämpää, mitä suurempaa tuloa verotetaan. Kunnostaudumme erityisesti palkkaverotuksen progressiossa.

Lisätyön ankara verottaminen eli ansiotuloverotuksen jyrkkä progressio on verotuksemme pöyristyttävin piirre. Keskituloisen suomalaisen palkansaajan rajaveroaste on n. 48%, kun Pohjoismainen keskitaso on n. 35 % ja Viron n. 21%. Rajatuloaste tarkoittaa lisätulosta menevää veroa.

Maamme huonoa talouskasvua ja työllisyyttä pohtiessa tulee väkisinkin mieleen, että verotammeko jo itsemme hengiltä. Näin jyrkän progression maana Suomi ei kannusta työntekoon. Ongelmaa laajentaa vielä se, että lisätulojen marginaalivero on ankara kaikilla tulotasoilla.

Maine huippuverottajana ei ole omiaan houkuttelemaan kaivattua korkean osaamisen työvoimaa Suomeen. Meillä ei myöskään ole palkkaan liittyviä kannusteita uralla eteenpäin pyrkimiseen ja opiskeluun. Siksi monet lahjakkaat nuoremme muuttavat ulkomaille. Hyvänä esimerkkinä tästä on vanhan ystäväni Suomessa huippukoulutuksen saanut tytär, joka miettii Svetsiin muuttamista mm. 5%:n palkkaverotuksen vuoksi.

Lähes kaikki, myös  poliittikot,  ovat samaa mieltä, että palkkaverotuksemme progressiossa on rakenteellinen virhe. Virhe pitäisi korjata mahdollisimman pian, ja jos lisäverotuloja tarvitaan, etsittäköön niitä muualta.

Kyllä meidän pitäisi myös verotuksen kautta kannustaa kansalaisia työntekoon. Palveluyhteiskuntaa ylläpitävä talouskasvu saadaan vain mahdollisimman suurella verotettavan työn määrällä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi