Hehkulamppuhuijaus
Yöpöydälläni on radioherätyskello, joka toimii vieläkin. Ostin sen 40 vuotta sitten Tengmanin kodinkoneliikkeestä Riihimäeltä. Jyri Tengman myyjänä vakuutti tuotteen laatua ja kestävyyttä. Hän ei halunnut myydä huonoa ja halpaa.
Seuraavalla vuosikymmenellä suuret ketjut valtasivat kodinkonemarkkinat edullisilla ja heikkolaatuisilla tuotteillaan. "Oli tyhmää maksaa liikaa". Sen ajan herätyskellojen valmistaja sanoi jopa julkisesti, että kellomme on suunniteltu kestämään pari vuotta. Näin saamme uusintaostoja.
Punkalaitumelle rakennettiin teurastamorakenus 1940 -luvun loppupuolella. Sen yhdessä varastossa palaa edelleenkin hehkulamppu, jota isäni mukaan ei ole vaihdettu koskaan. Omassa talossani on jatkuvasti lamppuja vaihdon tarpeessa. Miten on mahdollista, että 40-luvun henkulamput kestävät ikuisuuden kun nykypäivän lamput eivät kestä vuottakaan?
Markkinointiväki tuntee ilmiön hyvin. Sitä kutsutaan tuotteen tietoiseksi vanhentamiseksi, jolloin tuote tehdään heikkolaatuisemmaksi kuin pystyttäisiin. Puhutaan myös tuotteen suunnitellusta vanhenemisesta. Muoti vanhentaa monia tuotteita (vaatteet) nopeasti ja siksi niitä ei kannata teknisestikään tehdä huippukestäviksi. Kännykän teknologia vanhenee muutamassa vuodessa aiemmin kuin laite muuten.
Ajattomat tavarat voi valmistaa ikuisiksi, mutta onko se valmistajalle kannattavaa? Olemmeko me asiakkaat valmiita maksamaan enemmän tavaroista, jotka kestävät pidempään? Mikä on näiden tuotteiden kysynnän hintajousto? Se on selvää, että mitä tahansa emme ole valmiita maksamaan.
Ilmassa on merkkejä kuluttamisen muutoksesta. Britit suunnittelevat jo lainsädäntöä, joka edellyttää elektroniikkatuotteilta korjattavuutta sen sijaan, että tilalle ostetaan uutta. Myös EU-komissio valmistelee saman suuntaista lakia. Monen tavaran materiaalit alkavat olla jo niin arvokkaita, että niitä todella kannattaakin korjata ja kierrättää.
Pakon edessä kuluttajat muuttavat käyttäytymistään. Hyvä esimerkki tästä on hehkulampuista luopuminen. Koska viimeksi valmistetut henkulamput oli heikkolaatuistettu lyhytaikaisiksi ja energiatehottomiksi, niistä oli luovuttava. EU pakotti korvaamaan ne led-lampuilla, jotka olivat aluksi kalliita. Pian kuluttajat kuitenkin sopeutuivat tilanteeseen.
Mutta mikä saa 50-luvun henkulampun vieläkin palamaan iloisesti? Vastaus löytyy ajasta ennen hehkulamppuhuijausta. (kts. YouTuben video Hehkulamppuhuijaus)
Kommentit
Lähetä kommentti