Koronapässi
Vaikka uutiset koronasta ovat olleet myönteisiä, globaali koronapandemia ei ole ohi. Euroopassa ja Suomessa tilanne on ns. kehittyviä maita parempi: luvassa on enää vain rokottamattomien pandemia.
Into matkustaa ulkomaille elpyy. Naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa matkustetaan lähialueille jo normaalisti. Meilläkin kahden piikin rokotustodistuksella matkustaminen onnistuu, mutta suomalaiset ovat naapureitaan pidättyvämpiä. Eurooppalaisen koronapassin suomalainen voi tulostaa nytkin Omakanta-palvelusta.
Nyt kannattaa lähteä matkalle, koska suosituissa kohteissa on vielä rauhallista, ja juuri äskettäin saatu kakkospiikki antaa varsin hyvän suojan koronaa vastaan. Ennen kolmatta piikkiä ehtii matkustaa. Matkustamista ilman koronatodistuksia ei kannata odottaa, koska reissaaminen vaatii todennäköisesti vielä pitkään kahta passia, joista toinen on koronapassi.
Pääministeri Sanna Marin oli keväällä Eurooppaneuvostossa tekemässä päätöksiä koronapassin käyttöönotosta, mikä mahdollistaa matkustaminen ilman karanteenia ja testejä. Passina toimii EU:n koronatodistus, joka todentaa saadut koronarokotteet, negatiivisen testitulokset ja sairastetun koronataudin yli 12 vuotiaille. Ikäraja johtuu rokottamisen alaikärajasta. Moni maa ehti sen jo kesällä ottaa käyttöön, ja joku jo luopuikin siitä rajoitusten poistuttua.
Mutta missä viipyy suomalainen koronapassi, jota pääministerimme hehkutti EU-piireissä jo keväällä? "Kyl ain katta tehr, jos vaan toimeks saa", sanoi jo pappani. Miksi meillä toimeenpano takkuaa? Kesäinen koronapassi oli monen Euroopan maan talouden pelastus.
Suomen hallitus jätti vasta nyt esitysluonnoksensa koronapassista eduskunnan käsiteltäväksi. Sen mukaan mm. tapahtumajärjestäjät ja ravintolat voisivat passin avulla välttää voimassa olevat rajoitukset, jos niitä esiintyy.
Passin käyttöönotto voi viivästyä pitkälle lokakuun puolelle riipuen siitä, miten eduskunta ehtii sitä käsitellä. Hallituksen esityksen heikkoutena on koronapassin vaatiman testien maksullisuus. Sen mukaan testejä toteuttaa yksityinen terveydenhuolta, jolloin niiden hintahaarukka on 100 - 200 euroa.
Viivyttely koronapassin käyttöönotossa oli virhe. Passin merkitys näin myöhään jää todennäköisesti vähäiseksi, koska hallituksen mukaan rajoituksista pyritään eroon joka tapauksessa jo lokakuussa. Pässi mikä pässi! Saammeko koronapässin?
Kesällä koronapassi olisi pelastanut monta ravintolaa ja tapahtumanjärjestäjää konkurssilta, työllistänyt suomalaisia ja vähentänyt kansalaisten pandemian tuomaa alakuloa. Ensi kesää odotellessa!
Kommentit
Lähetä kommentti