Terveyttä golfaamalla
Suomessa on vajaat 200 000 golfin harrastajaa. Pelin suosio on kasvanut koronasta huolimatta tai ehkä juuri sen ansiosta, koska kyseessä on rajallisen ihmiskontaktin liikuntalaji. Viime kaudella maassamme pelattiin ennätykselliset yli 4 miljoonaa kierrosta. Golfin pelaamisen aloittaa vuodessa lähes 10.000 suomalaista.
Golfin pelaajia on moneen lähtöön: on vähän ja paljon pelaavia, vasta aloittaneita ja paljon pelanneita, koko perheen golfareita, parisuhdegolfareita, kaveripelaajia, terveyshyötyä hakevia, kenttäbongareita, klubipelaajia ja kilpapelaajia. Itseäni luonnehtisin terveyttä tavoittelevaksi parisuhde-, kaveri- ja kenttäbongariksi. Golfissa yhdistyvät liikunta, luonto ja sosiaalisuus. Pelin esteettisyys on sen ehdoton valtti.
Green gard -pelioikeuden sain 20 vuotta sitten. Viimeisimmän 10 vuotta olen pelannut sen verran, että tasoitukseni on aloitelijan 54:stä pudonnut alle 30. Alkuvuodet pelasin satunnaisesti, jolloin palloja katosi vesiesteisiin, metsiin ja heinikkoihin, ja lyöntimäärät olivat usein kaksinumeroisia per väylä. Rentous ei todellakaan kuvannut tuon ajan pelityyliäni. Fore -sanan sijaan tuli usein p....le.
Nykyään kierroksia kertyy vuoden aikana n. parikymmentä, joista suurin osa leppoisasti vaimo Ritvan kanssa. Miehisen ja kilpailuhenkisen puristuksen sijaan peliin on tullut pelin vaatimaa rentoutta. Viime vuosien etelän lomavarustuksiimme on useimmiten kuulunut golfbagit. Koronavuosien lomia on vietetty mökillä Vehmaalla ja Vuokatissa välillä golfaten.
Pelistä nauttii erityisesti silloin kun peli "kulkee" eli pallo menee haluttuun paikkaan, ja kosketus palloon on tarkan rapsakka. Peli-ilo vaihtuu helposti harmituksen puolelle, jos pallot karkaavat pusikkoon. Liiallinen tyytyväisyys on pahasta: loistavan lyönnin pilaa usein surkea seuraava tuhnu. Peli on haastava ammattilasellekin; aina se löynti ei vaan onnistu.
Golfkierroksen aikana otetaan keskimäärin 14000 askelta ja matkaa kertyy helposti 10 km. Yhden kierroksen kesto on 4 - 5 tuntia, joten jo yksi kierros viikossa täyttää hyvin aikuisen UKK-instituutin terveysliikuntasuosituksen. Puolen kierroksen eli 9 väylän aikana harrastajapelaaja kuluttaa yli 700 kilokaloria. Parin tunnin kävelyllä päästään toki samaan tulokseen, mutta golf tuo liikkumiseen lisää mielekkyyttä ja pelillistä jännitystä. Pelin sosiaalinen luonne ja maltillinen suoritustahti lisäävät meidän varttuneempien motivaatiota jatkaa pelaamista mahdollisimman pitkään.
Luonnossa liikkuminen lisää onnellisutta, ja ehkä juuri siksi golfkentillä vallitsee iloinen tunnelma. Kaveria kannustetaan, toisten hyviä lyöntejä kehutaan - jopa kilpailutilanteessa. Golfkentällä kaikki ovat kavereita, muut otetaan huomioon ja vieraatkin ihmiset tervehtivät toisiaan - jopa meillä Hämeessä.
Kentillä tapaa hyväntuulisia ihmisiä, jotka nauttivat mukavasta yhdessäolosta, terveysliikunnasta ja kauniista maisemista.
Kommentit
Lähetä kommentti