Kanta-asiakkaan kusetus


Markkinointioppien mukainen palvelun oikea hinta on se, jonka asiakas on valmis maksamaan. Joo, mutta onko oikein rahastaa vakioasiakkaalta samasta tuotteesta jopa yli puolet korkeampi hinta uuteen asiakkaaseen verrattuna. Esim. teleoperaattorin kanta-asiakas maksaa aikanaan sovitun hinnan, kun hän ei muusta tiedä tai ei ole kykenevä jatkuviin hintatarkistuksiin.

Oikean hinnan määrittäminen on myyjäyritykselle tärkeä toimi kannattavuuden kannalta. Tavoitteena on löytää optimaalinen hintataso eli korkein hinta, jonka asiakkaat ovat markkinoilla valmiita maksamaan. Yritys kohdentaa markkinointinsa eri kohderyhmille ja hintapäätökset tehdään sen mukaan. Hinnalla operoinnin (hintaporrastus) avulla haetaan oikea hinta kullekin asiakasryhmälle kannattavuuden maksimoimiseksi. Toki tuotetta voidaan myös hieman erilaistaa asiakkaan mukaan.

Yleisesti hyväksyttävää lienee, että eläkeläiset saavat palveluja edullisemmin kuin työssäkäyvät. Käänteinen tilanne tuli esille veljenlasteni ihmetellessä isöisänsä (isäni) korkeita kännykkämaksuja. Pappa näytti maksavan huomattavasti suurempia maksuja kuin nuoret samasta palvelusta. Muutamalla puhelinsoitolla he saivatkin kuukausilaskun laskemaan noin kuudesta kympistä kahteen kymmeneen euroon (ale 60%). DNA suostui laskemaan hintojaan samalle tasolle, mitä Elisa isälleni olisi tarjonnut. Yli 90-vuotiasta eläkeläistä olisi rahastettu jatkossakin arveluttavalla tavalla ilman nuorten aktiivista kilpailuttamista. Hintaporrastus toimi tässä casessa nurin perin. 

Toimivan hinnoittelun tavoitteena on yrityksen saaman katteen maksimoiminen pitkällä tähtäimellä. Reilu hinnoittelu kaikille asiakkaille voisi palvella tätäkin tarkoitusta. Kyllä uskollisen kanta-asiakkaan  kuuluu saada palvelunsa kohtuulliseen hintaan. Se on imagokysymys.

Onko eettisesti oikein, että vähävarainen vanhus rahoittaa operaattorien verisen hintakilpailun? Reilua se ei mielestäni ole.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi