Koronavuosi


Blogini ensimmäisestä koronapostauksesta on kulut vuosi. Silloin kansa saatiin kuriin pelottelemalla; oltiin uuden, vaarallisen ja tuntemattoman ilmiön edessä. Pääministeri Marinin puheita kuultiin hartaudella.

Kansan reaktiot olivat rajuja: lenkkipolullani moni hyppäsi ojaan asti hölkkääjän lähestyessä, ja WC-paperit hamstrattiin hyllyt tyhjäksi. Itsekin kauhistuin kevään huolimatonta kahvihetkeä Naantalissa. Lue:  https://jarpanjorinat.blogspot.com/2020/05/koronan-pelko.html 

Nyt olemme koronan uudesa aallossa, ja tautitilanne sen kun pahenee. Nyt meitä ei tosin yllätetty housut kintuissa. Valmistautumisaikaa on ollut, mutta hyödynsimmekö sen? Monen mielestä emme. Ensimmäinen aalto selvittiin hienosti, mutta nyt suksi on lipsunut Iivomaisesti: "Sanokaa nyt vittu numero! Ykkönen vai kakkonen?" Ihmisten ja yritysten sietokyky ja ymmärrys hallitusta kohtaan on koetuksella.

Suomalaiset ovat lähtökohtaisesti kuuliaisia ja sääntöjä kunnioittavaa kansaa, mutta monet viranomaisten määräykset ja ohjeet tuntuvat ristiriitaisilta ja epäoikeudenmukaisilta. Ulkonaliikkumiskieltoa on väläytelty, mutta samanaikasesti rajamme vuotavat kuin seula. Kansa ei ymmärrä, miksi negatiivista testitulosta ei voida vaatia muiden pohjoismaiden lailla.

Rajojen terveysturvallisuus on hallituksemme käsissä. Siihen ei EU puutu. Pakkotestausmalli saadaan voimaan aikaisintaan vasta huhtikuussa. Tulipunaiselta korona-alueelta maahan tulija voi nyt kieltäytyä testistä ja astua julkisiin kulkuneuvoihin ilman maskia. Suosituksia ei tarvitse noudattaa. Maskia ei ole pakko käyttää. Olisikohan yksilön vapaudet ja oikeudet tässä kohdin menneet hieman liian pitkälle?

Perustuslakia tulkitaan toimintavapauksien ja -oikeuksien näkökulmasta vaarantaen ihmisten terveyttä ja henkeä. Mitä, jos maatamme uhkaisi vieläkin tappavampi tauti? Aluksi odotellaan sen leviämistä ennen kuin rajat suljetaan. Nykyinen toimintamallimme vatvoo kriittisiä terveysasioita aivan liian pitkään.

Yhdysvalloissa vaikuttavan, koronatestauksiin perehtyneen, sarjayrittäjä Jyri Engeströmin mukaan harvaan asuttu Suomi olisi oikea-aikaisilla rajatestauksilla voinut tukahduttaa uusien varianttien tulon ja koko pandemian. Hänen mukaansa päättäjät pitäisi saada vastuuseen asioiden huonosta hoidosta. Ulkomailla vietetyt vuodet tuovat perspektiivia ja uskallusta sanoa asioita, joita me täällä emme tohdi. 

Suomalaiset olisi kai pian kaikki jo rokotettu, jos valtiovalta olisi kesällä tukenut suomalaista nenäsumuterokotteen valmistajaa muutamalla sadalla miljoonalla, tai pääministerimme olisi ollut yhtä reipas kuin Israelin pääministeri, joka lähestyi suoraan lääkevalmistajia rokotetilauksella. Jos ja jos, mutta kuitenkin.

Rokotteiden puute pitkittää pandemiaa, mikä aiheuttaa tuskaa kaikkein haavoittuvimmille ihmisryhmille. Pandemiasta jää syvät haavat etenkin lapsille ja nuorille. Niiden hoitaminen tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin rokotteista maksaminen.

Rokotteita on kyllä saatavilla, mutta Suomi on sitoutunut EU:n yhteishankintaan. Voisiko EU:n mallioppilas kerrankin olla luokan häirikkö ja tilata rokotteita ohi EU:n? Jos ei Venäjän Sputnikia, niin jotakin muuta.  

Suomessa on maailman huippuluokan diagnostiikka- ja rokotetutkijoita. Näyttää siltä, että jatkossa alamme taas investoida omaan rokotteiden tuotekehitykseen ja tuotantoon. Panos tähän on varsin pieni siihen tuotokseen nähden, että jatkossa selviämme pandemioista paremmin.

Pääminiserin exit-suunnitelma ei lohduta: "Voimme olla tässä tilanteessa vielä vuosia". Huoli nykyrokotteille vastustuskykyisiä koronamuunnoksia kohtaan on siis suuri. Varmin keino niitä vastaan on oma rokotetuotanto.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi