Rokotusjärjestys
Suomalainen koronarokotusjärjestys on lähtenyt liikkeelle terveydenhuoltohenkilöstöstä, jonka jälkeen rokotetaan yli 70 vuotiaat. Sen jälkeen rokotetaan ne, joilla on taudille altistavia perussairauksia. Suorien terveysriskien lisäksi on paljon yhteiskunnallisia vaikutuksia, joita olisi syytä pohtia varsinkin nyt, kun rokotusaika näyttää pitkittyvän syksylle asti.
Vakavien tautitapausten riskin lisäksi rokotusmallintamisessa on yhtenä muuttujana tartuntojen leviämisen ehkäisy. Epidemian torjunnan kannalta olisi tehokkainta rokottaa ihmisiä ensin siellä missä leviäminen on nopeinta. Nyt maalla eristyksissä elävä, ja siihen tyytyväinen, vanhus saa rokotteen ennen hieman nuorempaa muiden kanssa jatkuvasti vuorovaikuksessa elävää ikätoveriaan. 70 vuoteen vedetty raja vaikuttaa keinotekoisen jäykältä, jos juuri sen alle jäävän henkilön työ tai muut olosuhteet (perhekoko, asumisneliöt) vaativat jatkuvaa kontaktia muihin ihmisiin. Ruotsissa rokotusten etusijalle suunnitellaankin heikossa taloudellisessa asemassa eläviä, ahtaasti asuvia lähiöiden asukkaita.
Tuore tutkimustieto Ruotsista kertoo, että suurimmalla osalla koronan sairastaneista on suojaavia vasta-aineita vähintään 9 kk infektion jälkeen. Vasta-aineet suojelevat paitsi uudelta tartunnalta myös viruksen leviämiselta eteenpäin. Vastaavia tutkimustuloksia on saatu myös Suomessa ja Yhdysvalloisa, joissa immuniteettiajat vaihtelevat 6 - 8 kk. Tieto immuniteetista pitäisi vaikuttaa rokotusjärjestykseen, koska todennäköisyys sairastua uudelleen ja tartuttaa tautia ovat pienet.
Maailmalta löytyy monenlaisia rokotusjärjestyksiä. Diktatuureissa (oletan) rokotetaan ensin yksinvaltias ja hänen lähipiirinsä. Sen jälkeen tuottavat yksilöt ja viimeksi sairaat ja vanhukset, jos rahaa yläluokan huvituksilta rokoteisiin ylipäätään jää. Vahvat porskuttavat ja heikot poljetaan joukkohautoihin.
Meidän demokraattinen rokotusjärjestyksemme on inhimillinen, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen. Se saa laajaa kannatusta. Rokotuksia voisi vielä tehostaa ottamalla mukaan työterveyshuolto asiakasyritystensä kautta. Sitä kautta tulisi huomioitua ammattiryhmät, jotka tulisi etupäässä rokottaa.
Rokotusten tarkempaa toteutusta miettimään tarvitaan operatiivinen suunnitteluryhmä. Suunnittelun yleisiin perusperiaatteisiin kuluu saatavilla olevan tiedon jatkuva seuranta ja analysointi, jolloin suunnitelmia tarkennetaan tilanteen mukaan. Sen soisi tapahtuvan tässäkin asiassa!
Olet Jari ajan hermolla ja nostat esille tärkeän asian. Tästä on syntymässä Suomessa jonkinlaista keskustelua yleisemminkin, sillä tänään (20.2.) Helsingin Sanomat käsitteli asiaa pääkirjoituksessaan. Aiemmin tällä viikolla saman lehden Vieraskynä-palstalla terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen ja kansantaloustieteen professori Topi Miettinen esittelivät asiaa Helsinki GSE:n tammikuussa julkaisemaan raporttiin pohjalta. Itseään voi haastaa tutustumalla ko. raporttiin.
VastaaPoistahttps://www.helsinkigse.fi/corona/tilannehuoneen-raportti-koronavirus-ja-terveyserot-missa-sosioekonomisissa-ryhmissa-koronatartuntoja-on-suomessa-havaittu-eniten/
Kommenttini näyttäisi lähteneen nimettömänä. Sorry siitä.
PoistaTarkoitus ei ollut huudella puskista, joten niinpä tulen reilusti esiin.
Asko Mäkelä
Kiitos Asko kommentista! Blogini jälkeen asiaa käsiteltiin mm. Hesarin pääkirjoituksessa. Ajan hermolla siis olin.
PoistaPs. Nimesi kyllä näkyi alusta asti.