Myynti vs. markkinointi


Myynnin ja markkinoinnin suhde puhuttaa. Sanotaan, että myyntiä ei nykypäivänä olisi enää lainkaan kuluttajien muuttuneen ostokäyttäytymisen vuoksi. Markkinoinnin toimintaympäristö on digitalisaation myötä totaalisesti muuttanut verkkoon, jossa ei "myydä". 

Muistan hyvin ajan, jolloin osa tapaamistani pk-yrittäjistä vannoi myynnin nimiin. Markkinointia väitettiin turhaksi, koska myynti sen rahan yritykseen lopulta tuo. Markkinointi nähtiin ainakin omalle firmalle tarpeettomana akateemisena höpinänä. Myyjät myivät ja markkinointi oli korkeintaan sitä tukevaa toimintaa: vietintää ja brändin rakentamista.

Totta on, että myyjän rooli asiakkaan ostoprosessissa on pienentynyt. Asiakkaat etsivät nyt tietoa netista ja somen tutuilta ja tuntemattomilta. Sosiaalinen media on nykypäivän puskaradio potenssiin tuhat.

Monet nykypäivän asiakkaat tietävät tuotteesta kauppaan tullessaan enemmän kuin myyjät. He tietävät mitä haluavat ja mihin hintaan. Nettihaku ja some on heidän tärkein tiedonhakukanavansa. Viime vuosina jopa osa kaupanteosta on siirtynyt someen, kun mainoksesta pääsee suoraan ostoksille ilman myyjän nettisivuja. Markkinoinnista onkin siis tullut myyntiä.

Onko myyntityö kuollut? Toivottavasti ei, koska ainakin kerran elämässä tehtävät isot kuluttajahankinnat huutavat myyjän apua. Ostoprosessin loppuvaiheessa ja oston jälkeen tarvitaan myyjän toimia - tapahtuu se sitten fyysisessä tai digitaalisessa ympäristössä. Varmin tapa saada asiakassuhde jatkumaan on onnistunut jälkihoito. On aivan sama, kutsuutaanko sitä myynniksi, markkinoinniksi vai asiakaspalveluksi.

Ps. Akateemisen opiskelun hyöty on käsitteiden määrittely ja sen mukainen käyttö. Valitettavasti käytännön markkinoijan puheessa sitä ei aina huomaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi