Markkinoinnin uudet kilpailukeinot
4P:n markkinointimix on toiminut markkinoinnin työkalupakkina viimeiset 60 vuotta. Tuote (Product), hinta (Price), saatavuus/Jakelu (Place) ja viestintä (Promotion) muodostavat edelleen markkinoinnin perustan. Meitä suomalaisia on "kehuttu" yhden keinon osaajiksi; insinöörikansana vahvuutemme on ollut itse tuote. Miten hyvin olisimmekaan pärjänneet, jos olisimme muilla alueilla yhtä hyviä?
Vuosien varrella 4 P:n mallia on pyritty täydentämään. Pisimmässä näkemässäni mallissa oli yli 60 markkinoinnin lisäaktiviteettia. Keväällä julkaistavan Eka Ruolan kirjan Markkinoinnin uudet 4P:tä (Alma Media) P:t ovat People, Purpose, Platform ja Passion. Kirjoittaja ei kumoa vanhaa mallia, vaan tuo rationaalisen ajattelun rinnalle uutta emotionaalista "lisuketta".
Markkinointiajattelun keskiössä on pitkään ollut ihminen (People), jolla tarkoitetaan yleensä asiakkaaseen ja hänen kokemuksiinsa liittyviä asioita. Sisäisen markkinoinnin kultakaudella people tarkoitti oman organisaation ihmisiä tavoitteena yhteen hiileen puhaltava työyhteisö. Markkinoinnin organisoituminen ulkoisten asiakkuuksien ympärille on nykypäivän trendi ja valtavirta ennenkin.
Purpose on sana, jonka merkitys on hämärä. Yrityksen olemassa olon tarjoitus ei välttämättä ole maailman pelastaminen - paremmaksi tekeminenkin riittää. Menestyvällä yrityksellä on julkaistavaksi kelpaava missio eli vastaus kysymykseet: miksi yritys on perustettu?
Kolmas P tarkoittaa Platformia eli alustaa, jolla markkinoija pääsee vuoropuheluun asiakkaansa kanssa. Sen avulla tavoitellaan asiakasuskollisuutta brändille. Luottamuksen osoituksena asiakas antaa datansa brändille, jotta elämä sujuisi jatkossakin sujuvasti. Haasteena on löytää oikea kanava ja laatia siihen kutakin asiakasta puhuttelevaa sisältöä, joka parhaimmillaan voidaan kokea jopa palveluksi.
Neljäs P passion ilmaisee intohimoa, jolla edellä mainitut P:t saadaan toimimaan. Johdon esimerkki on keskeistä, ja sen näyttämä intohimo antaa muillekin luvan "irroitella". Markkinointi on ehdottomasti yrityksen ylimmän johdon sydämen asia, ja johtoryhmässä ainakin jollakin tulee olla ymmärrys markkinoinnista ja erityisesti sen laajennetusta sisällöstä. Vasta oikeanlainen yrityskulttuuri saa markkinoinnin kukoistamaan.
Suomalainen markkinointi on ollut tuotantokeskeisen insinöörimäistä - toki poikkeuksia löytyy. Lähtökohta on siis siinä mielessä hyvä. Kun tuoteratkaisuun liitetään vielä puhutteleva brändi ja poikkeuksellisen loistava asiakaskokemus, maailman valloitus voi alkaa.
Kommentit
Lähetä kommentti