Kuntavaalit syksyyn
Valtio-opin emiritusprofessori Heikki Paloheimo lienee aloittanut keskustelun huhtikuun kuntavaalien siirtämisestä syksyyn. Hyvä kysymys onkin, miksi kuntavaalit olisi se ainoa koronalle immuuni asia maassamme? Vaikka oikeusministeriön virkamiehet esittävät vaalien siirtämistä, poliitikot haluavat pitää vaalit suunnitellusti.
Koronatilanne voi olla maalis - huhtikuussa erittäinkin vaikea rokotusten takkuillessa ja brittimutaation levitessä. Helposti leviävät mutaatiot lienevät keväällä jo yleisin viruskanta. Itse vaalipäivä ennakkoäänestyksineen ja kampanjatilaisuuksineen olisi tällöin suuri terveysriski. Uusia koronalinkoja ei enää kaivata!
Mikäli vaaleja ei siirretä, äänestysaktiivisuus laskee ja kampanjointi siirtyy verkkoon. Nämä varmasti vaikuttavat poliittisiin voimasuhteisiin. Kotiäänestyksen mahdollisuudesta on puhuttu, mutta se ei liene nykyresursseilla mahdollista. Jos äänestysaktiivisuus laskee alle 50%, demokratia ei toteudu totutulla tavalla.
Lähidemokratialle on tyypillistä äänestäjien ja ehdokkaiden kohtaamiset toreilla ja turuilla. Kun vaalitaisto siirtyy nettiin ja somealustoille, vaalitilaisuuksien luonne muuttuu. Harvalla on kokemusta tilaisuuksien järjestämisestä, koolle kutsumisesta ja vuorovaikutuksen hoitamisesta livelähetysten aikana.
"Somevaalit" lisää nuorten kiinnostusta politiikkaan ja heidän äänestysaktiivisuuttaan. Nuorten suhteellinen osuus valtuutetuista saakin lisääntyä, mutta toteutuuko aito demokratia?
Mikäli tautitilanne pahenee, edessä voi olla liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia karanteenisuosituksineen. Niissä oloissa kuntiin ei valtuustoja valita demokratian ja yhdenvertaisuuden periaatteiden mukaisesti.
Ratkaisu on tehtävä lähiviikkoina tai sitten hätäratkaisuna juuri ennen ennakkoäänestystä. Terveys edellä on menty toistaiseksi. Sen soisi jatkuvan!
Kommentit
Lähetä kommentti