Koronastrategia
Rokotusten alettua pandemiatunnelissa näkyy valon pilkahdus. Liialliseen tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole aihetta, koska rokotustahtimme on toivottaman hidas, muuntunut ja nopeasti leviävä brittivirus on leviämässä maahamme tuoden kevääksi ehkä kolmannen korona-aallon.
Harmi, jos rokotustahtia hidastaa ideologinen este yksityisten terveysyritysten hyödyntämiseen. Mikäli tilannetta ei saada kesälläkään hallintaan, on syksyllä luvassa neljäs aalto.
Tautitilanteemme on nyt sillä hyvällä tasolla, josta se monessa Euroopan maassa lähti nousuun loppuvuodesta. Oppimalla muiden maiden kokemuksista, asia olisi voitu hoitaa ennakoiduilla kiristystoimilla. Jos tauti pääsee nyt leviämään, se todennäköisesti ehtii aiheuttaa suurta vahinkoa ennen rokotesuojaa. Riskiä lisää, että tammi - maaliskuu on aina ollut korona- ja influenssavirusten kultakautta.
Yli 6 miljoonan asukkaan kaupunkivaltio Singapore on taltuttanut koronan. Alueen asukastiheys on maailman tiheimpiä: n. 9000 asukasta neliökilometriä kohti (Suomi 16 as./km2). Millaisella strategialla tämä on tehty? Tuloksiin on päästy tiukoilla rajoituksilla ja teknologialla. Tautitapaukset on eristetty ja tartuntaketjut jäljitetty. Jokainen kansalainen on testattu keskimäärin kerran.
Singaporen suurimmissa yliopistoissa ei ole havaittu ainuttakaan koronatapausta. Eri tilojen opiskelijatiheyttä valvotaan ja opiskelijoiden ruumiinlämpö raportoidaan säännöllisesti. Paikallisilla ei ole samanlaista vapauden vaatimusta kuin meillä. Rangaistukset ovat myös meikäläisittäin kohtuuttoman kovia määräyksiä rikkoville.
Viron presidentti kertoi heidän koronastrategiansa: löysäillään rajoitteita tehohoidon kapasiteetin sietokyvyn rajalle. Rajoituksista pidättäydytään mahdollisimman pitkälle, jotta henkiset ja taloudelliset vahingot pysyvät pieninä. Mikä on Suomen strategia?
Vihdoinkin ministerimme tekevät päätöksiä eivätkä enää pähkäile operationaalisten asioiden kimpussa. Kevään virheitä ei toistettu: rajavalvonnan käytännön toimet kuuluvat paikalliselle toimijoille eikä ministereille. Tätä kirjoittaessa rajaliikenteen valvontaa tiukennetaan, koska naapurimaiden tautitilanne on tiedostettu. Tartuntalain muutos etenee eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Toivoa siis on!
Jari, on sellaistakin kuulunut, että rokotusneulat ovat kortilla, onkohan totta? Miksei työterveyshuolto voisi osaltaan rokotuksia hoitaa, jos rokottajistakin on pulaa!!
VastaaPoistaNeulapuutteesta en ole kuullut. Onneksi työterveyshuolto on kai tulossa kuvioihin mukaan, joten eiköhän hommat etene.
VastaaPoista