Ravintoremontti

Ajoittain vaivaava kihti ja refluksi pakottavat minutkin tarkistamaan ruoka- ja juomatapojani. Runsas kahvin juonti on ollut paheeni vuosia. Pannullinen on mennyt päivässä kevyesti. Kihti kiittää, mutta vatsa kiroaa. Kahvin juontia suositellaan kihdistä kärsiville, mutta närästystä se lisää.


Olut on kihtipotilaalle myrkkyä. Saunan ja golfin jälkeen piristykseksi on keksittävä jotakin muuta. Vettä suositellaan ja sitä pitäisi juoda paljon sekä usein. Maidon juonti on myös sositeltavaa, koska se neutraloi vatsaa.


Noin puolella suomalaisista närästää viikottain ruokailun jälkeen - monella jopa yötä myöten. Oireet viittaava refluksitautiin. Tilanteen tekee vakavaksi se, että refluksitauti liitetään yleistyvään ruokatorven syöpään. Syyllistä voidaan hakea länsimaisesta ruokavaliosta: paljon rasvaa, sokeria, lihaa ja prosessoituja ruokia.Vaivaa voi helpottaa tilapäisellä lääkekuurilla ja varmimmin elintapojen muutoksella. Liikuntaa ja laiduttamista suositellaan tässäkin tapauksessa.  Närästyksestä kärsivien kannattaa vähentää hiilihydraattien ja rasvojen käyttöä - kaloreja yleisesti ottaen. Kuitupitoisia ruokia on syytä lisätä. Papaija, Aloe vera -mehu, banaani ja purukumi voivat auttaa närästyksen oireisiin.


Närästyksen tilapäiseen hoitoon suositellaan lääkkeitä, mutta leikkaus lienee varmin tapa päästä eroon vaivan vakavimmasta tyypistä. Happosalpaaja ovat monelle närästyksestä kärsivälle turha lääke. Pitkään käytettynä sillä on todettu jopa haitallisia vaikutuksia mm. ravintoaineiden imeytymiseen. Uusia lääkeitä on kehitteillä. IW-3718 antaa toivoa niille, joilla happosalpaajat eivät toimi. Rakkolevästä eristetty alginaatti on osoittautunut antasidilääkkeitä tehokkaammaksi. Sitä saa apteekista ilman reseptiä kunhan muistaa pyytää uusinta lääkettä, joka ei sisällä haitallista alumiinia.


Itselläni lienee ns. hiljainen refluksi (laryngofaryndeaalinen refluksi, LPR), koska en tunne juurikaan poltetta rinnassa. Sen oireista tunnistan äänen käheyden, yskän, limaisuuden, rykimisen tarpeen, palan tunteen kurkussa, leukaperiin ja korvaan säteilevän kivun. LPR:ssä pettää myös ruokatorven ylempi sulkijalihas. Hiljainen refluksi liittyy mahanesteen pepsiinientryymiin, joka tehtävä on pilkkoa proteiineja. Sitä pääsee kuitenkin refluksista kärsivillä nousemaan ruokatorven yläosiin, hengitysteihin ja keuhkoihin. Ts. vatsahapot ovat ajautuneet väärään paikkaan. Pepsiiniä on löydetty LPR-potilaiden kurkunpäästä, syljestä, korvista, nenäontelosta ja kyyneleistä. Tutkijoiden mukaan kyyneleiden pepsiinitasot korreloivat merkittävästi taudin vakavuuden kanssa.


Itsehoito on kohdallani paras keino ehkäistä närästystä:  vältän reiluja aterioita 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, mahaa ärsyttäviä (sitrushedelmät, tomaatti, paprika ja kahvi), rasvaisia, käristettyjä ja tulisia ruokia + muut (suklaa, sipuli, kolajuomat), väkeviä alkoholijuomia, valkoviiniä ja happamia mehuja, vatsaa kiristäviä vaatteita ja refluksille altistavia lääkkeitä (aspiriini, ibuprofeiinit, naprokseeni), ruuan hotkimista ja hiilihapotettuja juomia sekä pyrin ruokalailemaan säännöllisesti. Sängyn pääpuolen korottamista kokeilen, kun yöllä tulee oireita. Nukkuminen vasemmalla kyljellä on tutkimuksissa vähentänyt oireita. Mitä paremmin nukun, sitä vähemmän närästää. Liikuntaa lisäämällä unen laatu paranee ja laihtuminen helpottuu. Liikunta on itselle se mieluisin närästyslääke. 

Ps. Joka kolmas suomalainen sairastaa refluksitautia. Useiden suolistosairauksien tapaan myös sen hoidossa korostuvat elämäntapa- ja ruokavalio-ohjeet. Mikäli refluksitauti on muodostunut painonnousun tuloksena, voivat ruokavalion korjaaminen ja painonpudotus viedä taudin kokonaan mennessään. Ruokavalion suunnittelu on joka tapauksessa tärkeää oireiden kurissa pitämiseksi.

Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat refluksioireita, kuten närästystä, kahdella tavalla: joko aiheuttaen ärsytystä ruokatorvessa muuttaen vatsansisällön pH-arvoa matalammaksi tai rentouttaen ruokatorven alasulkijan mahdollistaen happaman aineksen nousun ylös ruokatorveen.

Ruokatorvea ärsyttäviä aineita ovat esimerkiksi kahvi, alkoholi, sitrushedelmät, paprika, valkosipuli, sipuli, omena ja tomaatti. Rasvaiset aineet, kuten suklaa, lohi ja pizza puolestaan avaavat ruokatorven alasulkijan, Koivurova listaa.

Nautitun ruoan määrällä on paljon vaikutusta oireiden vahvuuteen. Mitä enemmän syöt kerralla, sitä pahemmin voit oirehtia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi