Lyhyempi työaika



Pääministerimme Sanna Marin esitti loppukesästä vision lyhyemmästä tyoajasta, joka olisi 6 tuntia viikossa. Paremmaksi esitti jo 1930-luvulla John Maynard Keynes, joka ennusti 3 tunnin työaikaa. Ennusteensa hän perusti tuottavuuden ennakoituun kasvuun.

Vaikka työaika onkin 1900-luvulla lyhentynyt merkittävästi, viime vuosikymmeninä laskua ei ole tapahtunut. Sotien jälkeinen voimakas tuottavuuden lisäys toi meille nykyisen 8 tuntisen työpäivän ja 40 tuntisen työviikon. Supertietokoneetkaan eivät ole tuottavuutta riittävästi tehostaneet, mutta voisiko kvanttiteknologia ja tekoäly mahdollistaa Kaynesin vision?

Tekninen kehitys on aina vapauttanut ihmisen raskaan työn raatamiselta. Kastelujärjestelmät, höyrykone ja radioliikenne vapauttivat ihmistä aivan uudella tavalla. Nykyajan robottien arvellaan toimivan samoin "työajan kahlitseman luovuuden vapautamiseksi ihmiskunnan parhaaksi". Tehokuutta lisäävien teknisten innovaatioden lista on pitkä: kvanttitekniikan, tekoälyn ja robotiikan lisäksi työn tehokkuutta lisäävät mm. digitalisaatio, tuotantoautomaatio, automatisoitu logistiikka ja fotoniikka.


Työajan huomattava alennus olisi suuri rakenteellinen murros, joka tuskin onnistuu ilman muutosta vähemmän työkeskeiseen kulttuuriin. Muutosta ei ole näköpiirissä, mutta toivottavasti joitakin merkkejä muutoksesta on olemassa, kun lapsenlapseni 2040-luvulla siirtyvät työelämään. Olisiko Kaynesin 15 työtunnin viikko mahdollista ennen tämän vuosisadan puoliväliä. Se näkee, joka niin pitkälle elää!  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi