Markkinoinnin jalkaväki


Sotaa ei voiteta ilman jalkaväkeä, eikä business pyöri ilman myyntityötä. Asiakas pitää tuntea ja hänen ongelmiinsa tarjota ratkaisua. Myynti ei ole vain tukitoimi, vaan juuri se tuo asiakkaalta rahan yritykseen. Myynti on yrityksen päätoimi!


Korona-aikana ostopäätöksiä tehdään entistä enemmän ilman myyjää. Verkkokauppa on menestynyt kivijalan kustannuksella. Mitä isommasta hankinnasta on kyse, sitä tarkeämpää henkilökohtainen myyntityö on. Päivittäistavaroita ostetaan rutiinilla, mutta Kerran elämässä -ostoksiin halutaan avuksi myyjää. Ajat ovat toisaalta sellaiset, että käytetty autokin ostetaan näkemättä ja koeajamatta. Kaikkea se korona teettää!


Myyntityön arvostus on laskenut urani aikana jyrkästi.  Suomalaisten myyntitaitoja ei arvosteta kovin korkealle. Jos koko markkinointialan arvostus  kyseenalaistetaan, menee myyntityön arvostus vielä sen alapuolelle. Yleisen arvostuksen puutteen vielä ymmärtää, mutta yritysjohdon nihkeää suhtautumista on vaikea käsittää. Jos firman myynti ei vedä, ei ole työtä muillakaan. Vai uskooko joku vielä, että hyvä tuote myy itse itsensä? Kansainvälisillä markkinoilla tähän ei olisi varaa senkään vertaa kuin kotimaassa. 


Nuoret eivät kouluttaudu myyntityöhön. Palkasta se ei ole kiinni, koska monessa firmassa myyjän ansiot voivat olla johtoa suuremmat. Provisiomyyjän palkkiot satavat myös hyvinä myyntilukuina muun henkilöstön laariin. Myyjän on aina kuitenkin ansaittava palkkansa tuomalla asiakkaalle lisäarvoa, jonka tämä on valmis maksamaan. Mikäli myyjä ei tähän pysty, hän ei ole työpaikkaansa ansainnut.


Ongelmana on myös hyvien myyjien rekrytointi, koska alan koulutusta on vähennetty. Poikkeuksiakin löytyy: Turun ja Haaga-Helian amk-opiskelijat voivat halutessaan syventää opintojaan myyntityöhön. Turussa työnantajat tietävät, että myyntityön osaaja löytyy amkista ja markkinoinnin osaaja kauppakorkeasta. 

Tampereella TAMK järjestää blogin julkaisupäivänä 30.10. SalesDay -tapahtuman, johon on ilmoittautunut ennätysmäärä yli 900 osallistujaa. Viesti on selvä: myynti kiinnostaa. Teemana on älykäs myynti ja sitä tukeva johtaminen, jolla pyritään kasvuun ja kansainvälisyyteen. 

Lappeenrannassa tilanne paranee LUT -kauppakorkeakoulun saadessa yksityisen lahjoituksen myynnin professuuria varten. Pitkän linjan yrittäjät Jalo ja Anja Paananen lahjoittavat miljoona euroa "asennevamman kitkemiseen". He haluavat nostaa myynnin arvostusta sekä  yhteiskunnan että yksilötasolla tavoitteenaan nostaa Suomi takaisin jaloilleen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi