Hugo -golf

Golf-kausi on päättynyt. Mailat on laitetty säilöön ja sukset kaivettu esiin. Blogin julkaisuhetkellä olen Vuokatissa, en golfaamassa vaan hiihtämässä. Golfin riemua onkin riittänyt huhtikuusta aina näihin päiviin asti. Koronapirulainenkaan ei ole häirinnyt harrastusta, koska olen  pelannut pääsääntöisesti vaimoni kanssa, jota muutenkin pussailen päivittäin. Suosikkikenttiämme ovat jäsenseura Hattulan lisäksi Lepaa, Vuokatti, Uusikaupunki, Messilä ja Hämeenlinnassa ehdottomasti kulttikenttä Hugo.


Aulangon golfklubin Hugo on Suomen toiseksi vanhin kenttä, heti Talin jälkeen. Molemmat kentät on perustettu ennen sotia. Kesäolympialaisiimme saapuville ulkomaalaisille haluttiin tarjota toinenkin kenttä pelattavaksi, ja siksi Hugo perustettiin ennen vuodelle 1940 suunniteltuja kisoja. Talvi- ja jatkosodan välissä, syksyllä 1940, Hugolla pelattiin lyhyt kausi, joten 80 vuotissynttäreitä vietettiin tänä vuonna.  Sota muutti suunnitelmat ja olympialaiset Suomessa pidettiin vasta vuonna 1952, joka oli monessa suhteessa loistovuosi. Kirjoittajan lisäksi tuona vuonna sai alkunsa myös Gin Long Drinkin eli lonkero, jonka synty liittyy olympiavieraiden kestitsemiseen. Allekirjoittanut syntyi loppuvuodesta, joten kisat jäivät näkemättä.


Helsingin olympialaisten vieraita Aulangon kenttä ei ehtinyt ottaa vastaan, sillä se kunnostettiin vasta 11 vuotta sodan päättymisen jälkeen. Sodan aikana kenttä oli pääsääntöisesti perunapeltona. Hugo oli Hämeenlinnan ainut kenttä vuoteen 1989 asti, jolloin Tawast Golf valmistui. Ennen sitä väyliltään kapea ja puiden reunustama kenttä hioi paikallisista kilpapelaajista kansallisen tason huippuja, jotka menestyivät myös EM-tasolla. Hugomaisella lähipelitaktiikalla oli selkeä etulyöntiasema 70 - 80 -luvun mittelöissä. Vuonna 2006 avattiin Aulangolle toinen kenttä nimeltään Eversti, jolloin vanha yhdeksikkö varsinaisesti vasta nimettiin Hugoksi Aulangon rakennuttaneen eversti Hugo Standertskjöldin mukaan. Kentän rooli muuttui tuolloin paikalliseksi "par kolmoseksi", josta tuli erityisesti seniorien ja aloittelijoiden suosikki. Suosiosta kertoo kentän hyvä käyttöaste vuosittaisella 23.000 pelikierroksella. 


Kentän kauneusarvot ovat säilyneet näihin päiviin asti. Kenttä on lyhyt, mutta ei missään nimessä helppo vaikka helpotusta onkin saatu muutaman strategisesti tärkeän puun kaatumisella. Kenttää halkoo kolme hiekkatietä, joita reunustavat lehmukset ovat kasvaneet niin isoiksi, että niiden ylilyönti on etäältä hankalaa. Pelaajien mieliksi puita ei voida kaataa tai muotoilla, koska kenttä sijaitsee tarkasti suojellun kansallisen kaupunkipuiston alueella. Hugo on osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa ja Aulangon arvokasta aluetta.


Jokaisen golfarin on ainakin kerran elämässään pelattava ikoninen Hugo. Fyysisen kunnon lisäksi golf kasvattaa luonnetta, Hugo eniten juuri sitä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi