Puolukka on punainen ja pyöreä


Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on kanervakasvien heimoon kuuluva ainavihanta varpu, joka kasvaa laajasti pohjoisella pallonpuoliskolla. Se kukkii touko-kesäkuussa ja kypsyy syötäväksi syyskuussa. Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä. Se on Suomen tärkein luonnonmarja. Vuosittainen puolukkasatomme on parhaimmillaan puoli miljardia kiloa. Sadosta viidennes poimitaan, josta vain kymmenesosa menee kaupalliseen käyttöön. Satomäärä vaihtelee runsaasti vuodesta toiseen. Etelä- ja Keski-Euroopassa puolukkaa arvostetaan suuresti sen happaman maun vuoksi.



Puolukka on ruoanlaitossa moni- ja helppokäyttöinen. Siitä tehdään mehua, hilloa, puuroa ja sosetta. Se säilyy hyvin ilman säilöntäaineita sisältämänsä bentsoehapon ansiosta. Survottuna puolukka säilyy erinomaisesti alle viiden asteen lämpötilassa. Puolukkasurvos sopii mainiosti kaali- ja maksalaatikon kylkeen. Parasta puolukka on tuoreena tai pakasteesta otettuna puuron tai viilin päällä. 
Marjan maku vain paranee pakkasessa. Kevään hangilla noukitut marjat maistuvat makeimmilta.



Puolukan happopitoisuus (2,5%) koostuu bentsoehapon lisäksi omena- ja sitruunahaposta. Se ei ole varsinainen vitamiinipommi, vaikka sisältääkin hieman C-, A-, E- ja P-vitamiinia sekä kuituja. Perinteisesti puolukkaa on käytetty rohtona virtsatie- ja ientulehdusten hoitoon. Lehdistä tehdyllä rohdolla on antiseptinen vaikutus.


Puolukan terveysvaikutukset perustuvat sen erilaisiin polyfenoliyhdisteisiin sekä kivennäis- ja hivenaineisiin. Siinä on myös runsaasti mangaania, flavonoideja ja bioflaviineja. Marjat edistävät maksan, sapen ja vatsan toimintaa, pitävät suoliston terveenä ja edistävät raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia. Puolukkamehun arvellaan alentavan koholla ollutta verenpainetta ja estävän matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä valtimossa. Pohjoisen valon metsissä kasvavan puolukan polyfenoliyhdisteen terveysvaikutukset lienevät vielä suuremmat. 


Puolukan paras keruuaika on nyt. Onneksi se on helppo löytää ja tunnistaa. Kerääminen käy kätevimmin poimurilla ja puhdistaminen marjasiivilällä. Puolukan hinta myytäessä vaihtelee euron molemmin puoli per kilo. Jos sattuu hyvälle paikalle, kilon kerää vartissa. Jos rikastua haluat, älä mene puolukkaan, mutta jos haluat jatkuvaa löytämisen riemua, virkistymistä raikkaassa luonnossa ja terveellistä ruokaa, lähde ihmeessä. Kiirettä ei ole, herkku on noukittavissa vielä pitkään.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi