Firenzen valtiaat


Lorenzo de’ Medici oli italialainen valtiomies ja Firenzen tasavallan johtaja renessanssin kultakaudella. Hän kuului Medicien sukuun, joka monessa polvessa oli hallinnut kaupunkia. Hänestä tuli Firenzen johtaja vain 20-vuotiaana isänsä kuoleman jälkeen. Lorenzo tunnettiin merkittävänä taiteen tukijana. Hän syntyi vuoden 1449 ensimmäisenä päivänä ja kuoli huhtikuussa 1494. Hänen hautansa on San Lorenzon kirkossa Italian Firenzessä.





TV-sarjan, Medicit, Firenzen valtiaat, kolmas kausi päättyi Ylen Teemalla eilen. Se on ollut alusta lähtien mielisarjani monestakin syystä. Sarjassa yhdistyy kiehtova kulttuurihistoria todellisuuteen, joka on turistien käsin kosketeltavissa. Ohjelmassa esiintyvät henkilöt, rakennukset ja taideteokset ovat nähtävissä kaupungissa tänäänkin.





Leonardo da Vincillä oli Medicinien mesenoimana taiteilija ja keksijä. Myös hän esiintyy sarjassa. Sen kaikki kolme kautta täyttävät laadun huippukriteerit näyttelijätyössä, lavastuksessa ja juonen rakentelussa.





Medici-sukupalatsi on turisteille avoin. Moni sarjan kohtaus on tapahtunut keskeltä avoimen rakennuksen ala-tasanteella. Vierailimme siellä viime keväisen matkamme aikana.



Matkallamme Firenzessä yövyimme hotellissa, jonka aula oli jo itsessään museo patsaineen, lasimaalauksineen ja tauluineen. Paikka oli saanut yöpyjiltä huonoja arvioita homeisten huoneiden vuoksi. Homeitiöistä viis, jos paikka muuten henkii kulttuuria ja historiaa.






Ihmishenki ei ollut 1400-luvun Firenzessä arvossaan. Sukujen väliset riidat ratkaistiin miekoin ja veitsin. Palkkamurhaajien käyttö oli yleistä. Kirkkoon mentiin vihollisilta suojassa  katettuja siltoja pitkin. Niistä kuuluisin lienee Ponte Veccio, joka nykyisin palvelee turisteja kello- ja kultaseppien myyntikeskittymänä.






Turistin on hyvä kiivetä kaupunkia reunustavalle vuorella ja sen päällä olevalle kirkolle, San Miniato al Montelle. Sieltä avautuu upea näköala historialliseen keskustaan, jota Duomon kupoli hallitsee.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Made in Finland

68 vuotta sitten

Digipaussi